Kategooria: Loodus (FL)

Maris Laja

Eesti

Maris edendab juba üheksandat aastat koos oma tegusa meeskonnaga Tallinna loomaaia loodusharidust. Ta on lõpetanud bioloogia eriala Tartu Ülikoolis ja püüdnud saadud teadmisi rakendada nii kooliõpetajana, huviringides, kultuuri- ja haridusassistendina Ameerika saatkonnas kui ka Eesti loodusmuuseumi juhina. Koolidele mõeldud loodusharidusprojektide vedajana on talle alati olnud olulisim see, kuidas loodusteemad noortele tähtsaks ja huvitavaks muuta, et tekiksid õiged väärtushinnangud, hoidmine ja lugupidamine. Huvi maailma looduse ja kultuuri vastu on viinud Marise paljudele erinevatele radadele nii kõrgmägedes kui vihmametsas, kõrbes ja polaaraladel. Kõik see, olgu retked põhja- või lõunapoolkeral, on süvendanud veendumust, et ainult igaühe keskkonnateadlikkus saab tagada meile kestliku tuleviku.

 

Maris Laja

Maris Laja

Remo Savisaar

Eesti 

Remo on loodusfotogaaf, olles professionaalsel  tasemel  tegelenud sellega üle 15 aasta. Oma fotodega on ta rahvusvahelistelt fotokonkurssidelt pälvinud rohkelt esikohti ja kõrget tunnustust. Filmimine ei ole talle samuti võõras - loodusoperaatorina on ta filminud mängu-, lühifilmide, reklaamide ja televisiooni tarbeks. Ta on kirjutanud ja fotodega illustreerinud kokku üle saja loodus- ja fototeemalise artikli. Tema fotosid ja fotolugusid on avaldatud erinevates ajakirjades (mh ka National Geographic). Remo on olnud paljude fotokonkursside žüriis, ta peab regulaarselt loenguid loodusest, loodusfotost ja teeb fotokoolitusi. Remo  on korraldanud mitmeid loodusfotode isikunäitusi ning võtnud osa ühisnäitustest. Tema näitusetööd on olnud nähtaval nii meil kui ka kaugemal – Soomes, Lätis, Venemaal, Saksamaal, Prantsusmaal, Belgias, Itaalias, Hispaanias, Suurbritannias, Hiinas. 2019 aastal oli Remo jälgimisobjektiks Eestis haruldane habekakk, kelle seltsis ta veetis üle 100 välitöö päeva. Tema meelisobjektid looduses on linnud ja imetajad, kelle tegemistesse talle meeldib süveneda.

Remo Savisaar

Remo Savisaar

Ignas van Schaick

Holland

Ignas on töötanud EMS FILMSis loodusfilmide režissööri/produtsendina alates 2010. aastast, rahvusvaheliselt on filmidest ja teleseriaalidest tuntud „The New Wilderness, Holland – The Living Delta“ ja “Kassi Amsterdam“, mis pälvis möödunudaastasel MAFFil žürii eriauhinna. Viimastel aastatel on ta pühendunud immersiivsetele projektsioonidele ja virtuaalreaalsusele, mille näideteks on lennukogemust pakkuvad „This is Holland“ ja „Fly over Iceland“. Ta alustas karjääri raamatutööstuses kirjastajana ja on tegutsenud meediamaailmas rohkem kui 30 aastat. Tal on suur kogemusepagas ristmeedia teadmiste ja e-kaubanduse arendamisel (raamatud, ajakirjad, DVD-d, mängud, üritused, digitaalne meedia). Hollandis töötas ta aastaid BBC ja Discovery Channeli levitaja ning hiljem National Geographicu ja teadusajakirja Quest Hollandi kirjastajana. EMS FILMSi produtsendi ja kaasomanikuna on ta praegu seotud nelja uue filmi valmimisega aastatel 2020–2023: "The Schoolgarden“ (2020), "Catlove“ (2020), "Wild Port of Europe“ (2021) ja "The Wild North Sea“ (2023).

Ignas van Schaick

Ignas van Schaick

KATEGOORIA: INIMENE JA LOODUS (FIL)

Kersti Uibo

Eesti

Kersti kutsumuseks on rändamine nii kodust kaugele kui inimhinge sügavustesse. Tema autorifilmid on võitnud auhindu suurtel ja väikestel rahvusvahelistel dokumentaalfilmide festivalidel. Ta on õpetanud filmitegemist Inglismaal, Saksamaal, Indias, New Yorgis ja Tallinna BFMi autoridoki osakonnas. Kersti teekond Metsapoole kodukülast Eesti-Läti piiri ääres viis tüdruku Tallinnasse keskkooli, sealt edasi  võõrkeelte instituuti Moskvas, hiljem Londoni Ülikooli ajaloo teaduskonda ja 34-aastaselt kahe lapse emana National Film and Television Schooli Herb Di Gioia dokirezii klassi. Suurimateks õpetajateks peab Kersti siiski loodust ja merd, sest nad on pidevas muutumises ja õpetavad inimest esimesest hingetõmbest viimaseni.

Kersti Uibo

Kersti Uibo

Marko Raat

Eesti

Teinud stsenaristi, režisööri ja operaatorina lühi- ja dokkfilme, mängufilme, kunsti- ja muusikasaateid ning osalenud videote autorina kunstinäitustel. Kureerinud ja kujundanud kunsti- ja arhitektuurinäitusi; lavastanud teatris, kirjutanud filmikriitikat, õpetanud EKA-s ja BFM-s , korraldanud 10 aastat regulaarselt kinoseansse ja kohtumisi filmitegijatega isiklikus suvekinos facebook.com/v6rgukuur. Juba teist aastat järjest võõrustab Võrgukuur ka MAFFi külalislinastusi.

Marko Raat

Marko Raat

Bruno Chatelin

Prantsusmaa

Bruno on alates 1990. aastast Euroopa Filmiakadeemia liige (endine juhatuse liige); Les Cesari hääletajaliige alates 1987. aastast. FestForumsi nõukogu liige, International Film Festival Summiti juhatuse liige, Cannes’i animatsioonipäeva kaasasutaja ning lisaks paari festivali juhatuse liige. Pärast turunduskarjääri reklaamiagentuurides alustas ta 1985. aastal filmikarjääri firmas Sony, jätkas seejärel Prantsusmaal UGC FOX turundusdirektori ja tegevjuhina. Ta on olnud enam kui 200 filmi sünni juures ja teinud koostööd paljude oluliste loovisikutega: Claude Lelouch, Costa Gavras, Terry Giliam, Stephen Frears, Keneth Branagh, James Ivory, Francis Coppola, Steven Spielberg, Woody Allen, Sean Penn, Tom Hanks, Al Pacino, Scorsese jpt. 1995. aastal ühendas ta 20th Century Foxi UGC-ga. Ta on 2000. aastal loodud filmfestivals.com kaasasutaja. Regulaarset koostööd tehakse suurimate festivalide ja turgudega, teenust tarbivad üle 6000 festivali üle maailma, 370 000 igakuist külastajat ning 193 000 uudiskirja tellijat. Festivali agendina on Bruno tegelenud paljude filmide levitamisega festivalidele, muuhulgas Rob Stewarti filmi “Revolutsioon“, mis võitis 1. preemia 2016. aasta MAFFil ning tema viimase filmi “Haide häving“, mis pälvis mullusel MAFFil peavõidu.

Bruno Chatelin

Bruno Chatelin

Toetajad

Lihula Gümnaasium · Lihula Raamatukogu · Lääneranna Noortekeskus